Mini val se vraća u velikom stilu

Ako ste oduvek sanjale o raskošnim kovrdžama, imamo za vas sjajne vesti. Zaboravite na sate i sate uvijanja i sušenja kose, jer mini val je ponovo u modi.

Mini val je trend koji ste najčešće viđali na starim fotografijama. Vesele loknice na kratkoj i dugoj kosi bile su omiljena frizura žena koje su krasile naslovnice modnih časopisa 80-tih i početkom 90-tih godina prošlog veka.

Ipak, kao što se to u modi često dešava, stari trendovi oživljavaju, pa mini val sve češće biraju i mlade žene i devojke. Ovaj retro trend je vrlo inspirativan pa ukoliko želite frizuru sa volumenom i kovržama koje će se zadržati i posle pranja kose, probajte mini val.

Moderne kovrdže ipak neće biti iste kao one koje su bile IN u prošlosti. Mini val je u potpunosti prilagođen današnjem vremenu i trendovima.

Ako vam ovo zvuči primamljivo, ovo bi trebalo da znate o mini valu.

Moderan mini val – afro kovrdže ili lagani talasi

Mini val ili trajna je za starije dame sinonim za sate sedenja u frizerskom salonu, viklere određene debljine i tretiranje kose hemikalijama. Bio je to dugotrajan i složen hemijski proces neprijatnog mirisa, koji je prilično oštećivao kosu.

U međuvremenu, tehnike u stilizovanju kose su se značajno promenile i unapredile, pa su oštećenja svedena na minimum. Kiseline na bazi amonijaka se više ne koriste. Ipak, ukoliko se odlučite za mini val potrebno je da to poverite proverenom i iskusnom frizeru, jer nestručno izvedena tehnika može ostaviti neželjene posledice na vašoj kosi.

Značajna razlika u odnosu na nekadašnji mini val je i oblik lokni. Nekada su sve kovrdže bile iste veličine i jako čvrste. Sada kovrdže i talasi izgledaju prirodno i svilenkasto, razlikuju se po veličini kao kod prirodno kovrdžave kose.

Kako izgleda proces stavljanja mini vala?

Proces stavljanja mini vala traje oko dva sata, a lokne uz pravilno održavanje mogu ostati nepromenjene do 6 meseci.

Nikako se ne preporučuje stavljanje mini vala na sveže ofarbanoj kosi. Ukoliko poželite lokne u nekoj drugoj boji, prvo uradite mini val a nakon barem dve nedelje se ofarbajte. Veoma je važno da pre mini vala svom frizeru date iskren odgovor na pitanje kada ste se poslednji put farbali.

Što se tiče dužine kose, postoji nepisano pravilo. Kosa ne bi trebalo da bude duža od 30 cm, jer zbog dužine i težine kose minival neće imati željeni efekat.

Vrste mini vala

Postoji nekolio vrsta mini val frizura, a koju odabrati, najbolje je da se posavetujete sa svojim frizerom.

Prirodan izgled kosi najviše daje mini val različite teksture, rađen kombinacijom viklera različite veličine.

Parcijalni mini val se radi samo na određenom delu kose, koji se time naglašava dodatnim volumenom.

Spiralni minival daje uske kovrdže spiralnog oblika. Spiralne kovrdže odskaču dok hodate i vraćaju se u prvobitan položaj, poput federa, kada ih povučete.

Body wave ili mekani lagani talasi su vrsta minivala gde kosa dobija punoću i prirodan izgled, a preporučuju se za sve teksture kose.

Cena mini vala

Cena mini vala zavisi od dužine kose i vrste mini vala. Mnogo važnije od cene mini vala jeste da odaberete profesionalan frizerski salon, jer je zdrava kosa jedino lepa i privlačna.

 

Komentari su onemogućeni.