Svi se radujemo letovanju, odbrojavamo dane do kupanja i sunčanja na nekoj od omiljenih plaža. Na spisku obaveznih stvari među prvima su razne kreme i mazalice za zaštitu kože. Ipak, retko ko se seti da podjednaku negu i zaštitu od sunca i slane vode treba i naša kosa, a naročito ako je tretirana i farbana.

Posledice neadekvatne nege kose na moru mogu biti iskrzani krajevi, suva beživotna dlaka bez sjaja i elastičnosti. Često je jedini izbor tada drastično skraćivanje.

Kako negovati kosu na moru?

Spoljni faktori kao što su visoke temperature, UV zraci, morska so u kombinaciji sa suncem mogu značajno oštetiti strukturu kose i isušiti teme. Kako do toga ne bi došlo potrebno je pravilno negovati i zaštititi kosu na moru.

Na osnovu višedecenijskog praktičnog iskustva u nezi i stilizovanju kose, poklanjamo vam nekoliko praktičnih i korisnih saveta kako da negujete kosu na moru.

Pre letovanja skratite krajeve

Pre odlaska na letovanje, svojim klijentima savetujemo skraćivanje vrhova, jer će u suprotnom vlas još dublje pucati, pa ćete nakon povratka morati još više skratiti kosu kako bi se rešili oštećenih delova.

Šešir kosu čuva

Kada ste direktno izloženi suncu pogotovo u njegovom najjačem sjaju nosite maramu ili šešir. Na taj način zaštitićete kosu od direktnog zračenja i pojačane tolopte koja oštećuje strukturu kose. Takođe, izbegavajte da snažno vezujete kosu kada je mokra, jer se tako dlaka lomi.

UV zaštita za kosu

Na tržišti postoji veliki broj leave in sredstava za zaštitu kose sa UV filterima, koja se ne ispiraju. Posavetujte sa sa frizerom i izaberite ono koje vašoj kosi najviše odgovara. Naravno, potrebno ga je redovno nanositi, baš kao što stavljate kremu za sunčanje. Ako ste zaboravili da ponesete zaštitno sredstvo namenjeno isključivo za kosu, poslužiće i obična krema za sunčanje koju treba utrljati i rasporediti od temena do vrhova nakon svakog kupanja.

Ispirajte kosu od slane vode

Nakon svakog kupanja u moru, isperite kosu od soli, koristeći blag dnevni šampon. Takođe, možete naneti neku hranljivu i hidratantnu masku koja će dodatno negovati kosu dok se vi odmarate i uživate u sunčanju. Odličan izbor su i ampule sa aktivnim sastojcima koji kosi daju zdraviji i svilenkastiji izgled, čine je mekšom i sjajnijom.

Posebno se preporučuju ako imate plavu blajhanu kosu ili neku od balayage tehnika.

Pravilan izbor šampona i balsama

Na letovanju koristite hidratantne šampone obezbeđuju potrebnu vlažnost i hidriraju dlaku. Šampon blago umasirajte kako biste podstakli cirkulaciju i pomogli sastojcima da se lakše apsorbuju.

Poželjno je da tokom leta koristite hranljive balzame bogate sastojcima koji će kosi pružiti maksimalnu negu i ojačati je.

Zaboravite na fen

Kosu na moru sušite prirodnim putem, fenom ako baš nemate izbora. Peglu i figaro izbegavajte, neka i vaša kosa uživa u odmoru.

 

Komentari su onemogućeni.