Vratili ste se sa letovanja, sveži i odmorni, puni utisaka i novih fotografija. Međutim, vaša kosa uopšte ne izgleda odmorno i sveže. Naprotiv, suva je, bez sjaja, boja izbledela, a krajevi oštećeni i iskrzani.

Hlor, morska so, UV zraci, pesak, vezivanje mokre kose sigurno su uticali na kvalitet i izgled vaše kose. Zato posle povratka sa letovanja, bacite se na dubinski oporavak kose.

Kako da povratite zdrav izgled kose i da li je drastično skraćivanje jedino rešenje? Sledi praktičan vodič za oporavak kose posle letovanja.

Korak 1 – skraćivanje krajeva

Uklanjanje oštećenih krajeva je osnova nege i lepe i zdrave kose. Nemojte štedeti krajeve, jer ako predugo čekate na šišanje, rasvetali krajevi se mogu popeti uz dlaku i uzrokovati još veću štetu. O estetici da ne govorimo. Utešna vest je da kosa leti raste brže za 10-15%, pa vam skraćivanje krajeva neće tako teško pasti ako ste ljubitelj duge kose.

Korak 2 – hidratacija

Suva i oštećena kosa nakon letovanja vapi za hidratacijom. Nabavite hranljive šampone i balsame izbegavajući one sa sulfatima koji će još više isušiti dehidriranu kosu. Preparati sa hranljivim sastojcima poput ulja kokosa, jojobe i argana su odličan izbor za negu oštećene kose nakon letovanja.

Korak 3 – dubinsko pakovanje

Obradujte svoju kosu tretmanom dubinskog pakovanja. Posetite svog frizera ili to uradite sami kod kuće. Posle pranja šamponom, kosu obilno napakujte hranljivom hidratantnom maskom, podignite je šnalom i pokrijte kapicom za tuširanje. Za još bolji efekat zagrevajte kosu fenom, preko kapice. Pustite da maska odstoji barem sat vremena i isperite.

Korak 4 – kokosovo ulje

Nega kose kokosovim uljem je oproban recept oporavka kose posle letovanja. Kokosovo ulje ima mikro molekule koji lako prodiru do same unutrašnjosti dlake, umesto da je samo oblažu spolja. Tretman kose kokosovim uljem uradite veče pre pranja kose. Nanesite obilnu količinu na dužinu kose, umotajte je dobro peškirom i prespavajte. Ujutru operite kosu i bićete iznenađeni mekoćom i sjajem vaše kose.

Korak 5 – izbegavajte fen i peglu

Svi dobro znamo da koncentrisana toplota fena i aparata za stilizovanje kose trajno oštećuje njenu strukturu. Probajte da ih izbegavate, sušite kosu prirodno, što nije teško pošto je vreme toplo, a tako ćete joj i pomoći da se brže oporavi.

Korak 6 – preliv umesto farbanja

Slana morska ili hlorisana voda iz bazena uz pojačano zračenje i toplotu utiču da boja izbledi i dobije neželjene tonove. Ipak, farbanje odmah nakon letovanja nije najbolje rešenje, jer je struktura kose već oštećena. Mnogo je bolje da u dogovoru sa frizerom uradite preliv i tako osvežite boju.

Korak 7 – suplementi za zdravu kosu

Ako vam je kosa veoma oštećena i slaba, trebalo bi da razmislite o suplementima za oporavak kose i noktiju. Oni sadrže kompleks minerala i vitamina koji će podstaći oporavak kose nakon letovanja iznutra.

Komentari su onemogućeni.